Kompetanseheving i koronatider; 2000 kurs gjennomført!

For ansatte i Helse- og omsorgssektoren stilles det store krav til ansatte om å holde seg faglig oppdaterte. Det stilles like stort ansvar til arbeidsgiver å legge til rette for undervisning.

Ingen tjenesteområder er regulert av flere lover og forskrifter enn helsesektoren. I tillegg kommer det stadig nye tillegg, endringer og føringer.

Vi har tidligere skrevet om Tema-timen, som var drop-in undervisning på 15-20 minutter tilrettelagt av våre dyktige sekretærer.

Konseptet er nå videreutviklet og mer tilpasset naturlige møteplasser i arbeidstiden i personalmøter, teammøter og lignende.

Sykepleier og forbedringsagent Iselin Svenning har i samarbeid med ansatte og ledere utarbeidet Opplæringsplan for alle ansatte i sykehjem og hjemmetjenestene. Planen tar for seg et halvt år i gangen, og med fokus på nye tema hver måned. Kursene er i hovedsak E-læring i kombinasjon med refleksjon i team.

Over: Iselin Svenning
Fra innholdsregistret i årets opplæringsplan. Kursene som hører til hvert tema er obligatoriske.

Smøla kommune har kjøpt tilgang til 2 viktige portaler for E-læring, Visma Veilederen og NHI.

Kursene fra NHI gir et dypdykk i de viktigste fagområdene i tjenestene, og er tilpasser personell med ulik kompetanse og utdanning.

Visma Veilederen tilbyr en lang rekke e-læringskurs hvor komplisert lovverk er omsatt til lett forståelige eksempler og situasjoner fra praksisfeltet.

Over: skjermdump fra Veilederen.no

Visma Veilederen og NHI samarbeider, og dermed blir kursene mer utfyllende.

Over: skjermdump fra NHI sine sider

I tillegg tilbys kurs gjennom NOKLUS (norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser) en lang rekke kurs for helsepersonell med ansvar for prøvetaking. Smøla kommune har avtale med NOKLUS både for sykehjem, legekontor og hjemmesykepleie.

Skjermdump fra NOKLUS sine sider

Kommunens kvalitetssystem er også knyttet opp til fagprosedyrer levert av VAR Healthcare. Disse fagprosedyrer er kunnskapsbaserte, og tilgjengelige også gjennom fagsystemene. Her er det også stor tilgang på E-læring og tester.

Skjermdump fra VAR Healthcare sine siner.

Siden 2018 er det registrert gjennomført 2000 kurs på til sammen 200 brukere. Det er en tydelig økning i E-læring i løpet av det siste året. Dette har nok har sammenheng med mindre tilgang på eksterne og interne kurs pga pandemien. Økt fokus- og tilgang på gode digitale kurs har også en betydning.

Kunnskapsnåla

Over og under: «Kunnskspsnåla» deles sammen med et hedersbevis ut til de som har gjennomført minst 20 kurs. Så langt i år er det delt ut 35 nåler!

Hensikten med å gjennomføre kurs er selvsagt ikke å konkurrere på kvantitet. Målet et å sørge for god tjenester ved at dyktige helsearbeidere får økt kompetanse gjennom læring og refleksjon.

Flere beskriver økt faglig engasjement og gode diskusjoner etterhvert som flere kurs gjennomføres.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s