Nytt kull med helsefagarbeidere på vei!

Solveig Skaret Tysnes er sykepleier i Smøla kommune. Hun er nå nok en gang lærer for et nytt kull praksiskandidater som har starter på veien til fagbrev. Blogginnlegget er skrevet av Solveig, og bildene er tatt i forbindelse med undervisning.

KURS HELSEFAGARBEID

Smøla kurs og kompetansesenter holder kurs for praksiskandidater som ønsker å ta fagbrev som helsefagarbeidere. I omsorgstjenestene er det stadig mangel på arbeidskraft. Det har over tid vist seg vanskelig å rekruttere nok fagfolk. Nå er vi i gang med fjerde kullet med elever som skal ta den teoretiske delen av utdanninga. 

Forløpet fram mot fagbrev består av man må ha minst 5 år i 100% stilling i relevant praksis, samt bestått teoretisk eksamen Vg 2 helsefagarbeider.  

Teoriundervisningen går over 1,5 år med ukentlige samlinger som følger skoleåret 

Nåværende kurs består av 17 elever fra Smøla, Aure og Kristiansund. Elvene har praksis fra sykehjem, hjemmetjenester, bofelleskap og BPA. Noen har fagbrev fra andre yrker og har svært ulike yrkesbakgrunn. Noen er fra andre kulturer. Mangfoldet beriker undervisninga da elevene kan dele sine erfaringer med hverandre.

Over: Folkehelsekoordinator og fysioterapeut i Smøla kommune Lillian Langset. Her på Smøla rådhus hvor hun underviser hun praksiskandidatene om nettopp folkehelse.

Undervisninga er 4 timer hver onsdags kveld. Alle elevene jobber i tillegg til skolegang. Når reiseveien er mellom 1-2 timer en vei for halve kullet, sier det seg selv at dette er en svært motivert gjeng.

Elevene som starter på dette utdanningsforløpet er lovet å ha fortrinn til ledige stillinger de kvalifiserer for i den kommunen de bor.

Praksisen er en svært viktig del av opplæringa, og de må selv sørge for å skaffe seg den. De ansatte på praksisplassene må sørge for veiledning av elvene. Det har vært jobbet med å få til praksisveiledning mer ordnede former, men det har foreløpig ikke lyktes.

Teoriundervisningen består av forelesninger, gruppearbeid og oppgaveskriving. En svært viktig del av læringa er at elvene bidrar med sine erfaringer, og at elevene diskutere og reflekterer over forskjellige problemstillinger.

Over: lærer og sykepleier Solveig Skaret Tysnes, her sammen med gjesteforeleser og turnuslege Aslak Moen Storrø. Svært mange personer med ulik yrkes og utdanningsbakgrunn bidrar i undervisningsopplegget.

Vi har også mange gjesteforelesere, leger , tannlege, sykepleiere, helsefagarbeidere, vernepleiere, ambulansetjenesten ,folkehelsekoordinator, fysioterapeuter, sosionomer hjelpemiddelansvarlig, aktivitører og brukerrepresentanter.. Opplæringen er tverrfaglig så det er viktig at elevene får innsikt i hva de andre yrker de samarbeider med representerer. Brukerrepresentantene er særlig verdigfult for å få fram brukerperspektivet.

Vi har også litt praksisundervisning. Men det er for tiden l vanskelig å gjennomføre på grunn av koronasituasjonen.

Vi håper på at alle elevene skal gjennomføre det teoretiske forløpet på 1,5 år.  Det er nok både krevende og givende.  Belønningen er fagbrev, og mange interessante jobbmuligheter som venter på dem i framtida. 

Jeg ønsker dem all verdens lykke til! 

Solveig Skaret Tysnes 

Sykepleier og lærer

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s