Januar 2016 publiserte Helse– og omsorgsdepartementet «Handlingsplan mot antibiotikaresistens i helsetjenesten» der det ble redegjort for hvilke tiltak som skal iverksettes for å nå hovedmålet som er å redusere totalforbruket av antibiotika i Norge med 30 % innen utgangen av 2020.
Antibiotikasenteret for primærmedisin (ASP) har fått en nøkkelrolle som faglig rådgiver igjennomføringen av flere tiltak, blant annet å øke bevissthet vedrørende forskrivning av antibiotika.
ASP gjennomfører en intervensjonspilot. Første fylke ut var Østfold (2016), og turen har nå kommet til Møre og Romsdal hvor alle sykehjem og KAD avdelinger i fylket ble invitert til et heldagsmøte 26. november i Molde.
Her ble det gjennomgått gjeldende retningslinjer for sykehjem og KAD avdelinger. Det skal også fokuseres på korrekt diagnostikk, spesielt ved urinveisinfeksjoner, intravenøs vs peroral behandling og på infeksjonsforebygging.
Etter undervisningen fikk hvert sykehjem utdelt sine egne antibiotika forbruksdata til diskusjon for å se på muligheter til å redusere forbruket av antibiotika.
Innen to til tre måneder etter heldagsmøtet skal hvert sykehjem arrangere en undervisningsdag i tråd med heldagsmøtet på egen institusjon med flest mulig ansatte til stede.
God håndhygiene, det aller viktigste virkemiddelet. Foto: Tove Pettersen
De som deltar fra Smøla sykehjem og har ansvar for oppfølging av intervensjonene er avdelingsleder Heidi Berland, teamleder Synøve Jota Gulla og sykepleier på korttidsavdeling Tove Pettersen.
Over: slik skal det ikke se ut på vasken! Fra presentasjonen ved dagens møte i Molde. Foto: Tove Pettersen.
Ca. 1 år etterintervensjonsstart vil man igjen vurdere sykehjemmenes forbruksdata for å se hvilken effekt intervensjonen