Helsefagarbeiderutdanning på Smøla

Dette innlegget er skrevet av lærer og sykepleier Solveig Skaret Tysnes. Tusen takk for både innlegget og innsatsen!

Helsearbeiderfag 

Smøla kommune har som mange andre plasser mangel på kvalifisert arbeidskraft. Vi har mange flinke pleiemedhjelpere som er vikarer i diverse stillinger. Et overordnet mål i kommunen er at alle skal ha de nødvendige kvalifikasjoner som stillingen krever. Det kreves derfor bachelor eller fagbrev til de fleste stillingene for å få fast ansettelse.

Over: I gang med fagutdanning. Foto Solveig Skaret Tysnes

Som et ledd i det å få folk til å ta fagbrev har det kommunale opplæringskontoret i satt i verk fagbrevstøttende kurs i helsefagarbeid. Det er nå tredje gangen man har dette kurstilbudet. Mange av disse har  tatt fagbrev og er i jobb i kommunen. Å rekruttere i egne rekker bærer frukter!

Kurstilbudet går over ett og et halvt år. Det er undervisning fire timer en ettermiddag i uka. Undervisninga følger skoleåret.Ti elever er nå i gang med nytt kurs. Ni fra Smøla og ei fra naboøya Tustna Alle er i jobb ved siden av skolegangen. 

For å kunne gå opp til fagprøve må man samlet ha 5-års relevant praksis tilsvarende 100% stilling. 

Elevene som tar utdanning er lovet å ha fortrinn til vikariater så fremst ingen andre er bedre kvalifisert. På denne måten får de samlet nok praksis til å gå opp til fagprøven.

Undervisningen tar for seg blant annet grunnleggende sykepleie, kost og ernæring, hygiene, observasjon,sykdomslære, helselovgining og dokumentasjon, kommunikasjon og yrkeslære. Pensumet er på om lag 1400 sider. Mye av dette er sjølstudium og betinger at elevene følger opp med å lese og skive oppgaver ved siden avundervisninga!

Ved avslutninga av kurset må eleven ta en tverrfaglig eksamen som privatist.

Undervisninga foregår med forelesning med aktiv deltagelse av elevene og refleksjon omkring emne vi tar opp. Undervisningen tar ofte utgangspunkt i en praksissituasjon, og man henger teorien på sin praktiske hverdag. Dette gjør temaetenklere å forstå.

En utfordring kan være at elevene arbeider på mange forskjellige arenaer og har vidt forskjellig praksiserfaring, men de fleste har utbytte av å høre om andres arbeidshverdag.

Litt praksisundervisning foregår i løpet av undervisningen, men det er en forutsetning.at elevene er flinke til å oppsøke læresituasjoner på arbeidsplassen slik at de kan anvende den teoretiske kunnskapen også få bedre praktiske ferdigheter.

Det er også lagt opp til at man drar inn tverrfaglig personale i undervisninga. Sykepleiere, vernepleiere, leger, fysioterapeuter, ergoterapeuter, aktivitør, folkehelsekoordinator, sosionom. Å møte de forskjellige yrkesutøverne gir eleven et innsyn i mangfold og tverrfagligheten som er i helse og omsorgsektoren.

Representanter fra forskjellige brukergrupper vil også delta i undervisninga. Å få brukerperspektivet er en interessant og viktig del av undervisninga, og som elevene setter stor pris på.

Målet er at alle skal få ei lærerik tid med positive opplevelser av egen mestring i løpet av kurstida.

 

Uten refleksjon ingen læring sies det, og mottoet for gjengen blir da:

«Reflection in action

Reflection on action».

 

ØNSKER ALLE MINE TI ELVER EN LÆRERIK TID!

 

13.03.19

Solveig Skaret Tysnes

Sykepleier og lærer

 

 

 

 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s