Lise Næss med fagseminar og befaring ved Smøla sykehjem

Lise Næss er en kjent foredragsholder, skribent og psykolog som gjennom mange år har opparbeidet seg en inngående kompetanse om organisering og utøvelse av omsorg i sykehjem – i og utenfor Norges grenser.

Over: Lise Næss på et bilde hentet fra Dagbladet hvor hun tar et oppgjør med institusjonalisering- en av de sterkeste kulturfenomener vi kjenner til i følge Næss.

Smøla sykehjem kontaktet senter for gerontologi og Lise Næss etter at det ble organisatorisk krevende med endrede måltidsrutiner. 19.mars ble middagen forskjøvet fra 13.00 til 15.30 ved sykehjemmets 3 avdelinger. Lavere kvelds- enn dagbemanning og servering av 2 hovedmåltider (middagsmat og kveldsmat) samt opp til 2 tilleggsserveringer (kaffemat og sen kvelds) ble rett og slett en svært krevende øvelse. Bedre måltidsfordeling og redusert nattfaste ligger i nasjonale faglige retningslinjer– og det var derfor ikke aktuelt å gå tilbake til tidligere praksis.

Lise Næss tok en befaring ved Smøla sykehjem allerede ved ankomst tirsdag kveld 22.5, og onsdag 23.5 gjennomførte hun fag- og dialogmøte med alle ansatte ved sykehjemmet i 2 puljer.

Torsdag 24.5 ble det gjort nye befaringer og observasjoner i avdelingene, og til sist en oppsummering av funn og forslag til tiltak. Ikke kun det som er relatert direkte til måltider.

Over: Oppsummering etter vel 2 dager ved Smøla sykehjem med fagutviklingssykepleier Iselin Svenning og fungerende avdelingsleder de siste månedene; Synøve Jota Gulla.

Lise Næss hadde svært mange gode tilbakemeldinger å gi, spesielt hos ansatte:

  • Gode holdninger og god omsorg, god kommunikasjon og stor grad av vennlighet.
  • Primærkontakter med dedikert oppfølgingsansvar til alle pasienter
  • Gode fasiliteter, bygget gir både rom og muligheter for god tilrettelegging og varierte tiltak
  • Skjermet avdeling er nærmest perfekt utformet med trivelig stue og utgang til hage

Når det gjelder det organisatoriske er det mer å hente ifølge Næss. Så og si alle nye enheter bygges i dag som små oversiktlige «åtter-enheter», Dvs 8 pasienter i hver avdeling, med en grunnbemanning på 2 personer på kveld og 2-3 på dag.

Somatisk avdeling ved Smøla sykehjem har per i dag 16 beboere, og er bemannet med 3 personer på kveld. Dette er også hovedårsaken til de utfordringene vi har sett med endrede måltidsrutiner.

Ny turnus- ny organisering

11. Juni starter en helt ny arbeidsplan, og kveldbemanningen er uten tilleggskostnader styrker 4 av 7 kvelder i uken. Det gjør at det nå er mulig å starte arbeidet med å dele denne store avdelingen opp i 2 mindre enheter med 8 på hver- altså i tråd med faglige anbefalinger. Dette vil gi ansatte bedre oversikt og kontinuitet i arbeidet, og dermed bedre kvalitet i tjenestene mer personsentrert omsorg som er et nasjonalt mål.

Med små organisatoriske grep er det mulig å styrke tilstedeværelse sammen med pasientene, som:

  • Fjerne/ skjule glassvegger på personalets arbeidsrom. Disse glassveggen ble i sin tid utformet for å overvåke pasientene.
  • Opprette små arbeidsstasjoner i nærheten av der pasientene oppholder seg
  • Alltid sørge for tilstedeværelse på sårbare tidspunkt som ved rapporter og pauseavvikling
  • Sørge for tilstedeværelse ved måltider- frokostverter
  • Innføre stille rapport på morgenen slik at alle møter på «sin» avdeling
  • Økt pasientkunnskap, personell som har omsorg for personer med demens må kjenne den enkeltes liv for å kunne validere og skape trygghet
  • Økt ansvar for trivselsskapende tiltak hos den enkelte pleier. Aktivitøren bør være en rådgivende og veiledende ressurs

Takk til fagutviklingssykepleier Iselin Svenning som hadde ansvaret for å organisere dette besøket, samt i tett samarbeid med fungerende avdelingsleder Synøve Jota Gulla sørge for at ansatte kunne delta på fagmøtene. 💐

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s