Langvakter i sykehjem og hjemmetjenestene på Smøla

Smøla Helse- og omsorg har mange dyktige folk, men dessverre ikke mange nok. Det er en krevende jobb å få på plass bemanning – spesielt på helg. Rekrutteringen er utilstrekkelig og arbeidsledigheten i kommunen er omtrent fraværende. Personalet strekker seg svært langt for å få kabalen til å gå opp, men likevel rekker det ikke helt fram. Det ender ofte med løsninger som både er ressurskrevende og fordyrende. I tillegg er sykefraværet høyt, noe som kan ha sammenheng med mye merarbeid.

Smøla sykehjem fikk i 2017 i oppdrag av AMU å gjøre tiltak for nettopp å redusere sykefraværet. I den forbindelse ble det sett på turnus/ arbeidsplan- og at det rett og slett ikke er nok tilgjengelig og kompetent personell.

I samarbeid med tillitsvalgte, verneombud, ledere og annet nøkkelpersonell ble det bestemt å starte med en prosess for å utarbeide en ny arbeidsplan (turnus). En som tilfredsstiller både krav til kvalitet i tjenestene og ivaretar ansattes helse og trivsel.

Over: Turnuskonsulent Roy Drange Hansen og fungerende avdelingsleder sykehjem Synøve Jota Gulla på et samarbeidsmøte i Oslo i mars. Synøve er også hovedtillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund avd Smøla.

Roy Drange Hansen har tatt hånd om det turnusfaglige i hele prosessen, og har vært til uvurderlig hjelp. I april var han 3 hele dager sammen med arbeidsgruppen, og i møte med alt turnuspersonell og samarbeidsaktører.

Oppslutningen om langvakter er overveldende god. Dette er en frivillig ordning, og innebærer at ansatte jobber inntil 12,5 timer lørdag og søndag. Samtidig reduseres antall arbeidshelger fra hver 3.helg til hver 4.helg.

Over: Arbeidsgruppen i aksjon på et av mange intense møter om ny turnus. Fra venstre (delvis skjult) avdelingsleder sykehjem Heidi Berland, verneombud sykehjem Unni Betten, Roy Drange Hansen, AMU-representant Laila Eilertsen og helt til høyre – plasstillitsvalgt NSF og Fagutviklingssykepleier sykehjem Iselin Svenning. Foto: Synøve Jota Gulla

Det betyr også flere fridager på hverdager, og at flere får mulighet for å øke stillingene sine. Det er også lettere å skaffe vikarer på hverdager.

«LANGVAKTER KAN BIDRA til en mindre stressende arbeidssituasjon for ansatte (Ingstad og Amble 2015). Med arbeidsdager på 12-14 timer flere dager i strekk kan man forskyve og fordele arbeidsbelastninger på måter som reduserer stress. »

Sitatet over er hentet fra Fagbladet, 2017.

Ny turnus med langvakter på helg i hjemmebasert omsorg og i sykehjem trer i kraft 11.juni 2018. Ordningen vil bli evaluert etter 6 måneder- desember 2018.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s