Nasjonal veileder for forebygging av underernæring i sykehjem anbefaler at det tilbys 4 hovedmåltid daglig ved sykehjem.
Etter grundig planlegging ble det iverksatt endring av måltidsrutinene ved Smøla sykehjem fra 19.mars. Middagen er forskjøvet til klokken 15.30 og isteden serveres det nå lunsj i 12-tiden.
Både avdelingene og ikke minst der maten produseres er det gjort betydelig innsats for å lykkes.
Enhetsleder for Service-enheten Helle-Iren Moen Reitan har ansvar for drift av storkjøkkenet. Hun kunne rapportere følgende kort tid etter at endringen ble iverksatt»:
«Kjøkkenet har vært meget positiv til denne endringen, siden første gang jeg presenterte den.
Vi har diskutert ulike retter som kan være aktuelle til lunsj, og har nå laget en 3 ukers meny som vi bruker som utgangspunkt.
Den første uka var vi forberedt på at ting ikke nødvendigvis ville gå på skinner, rutiner måtte brytes og vi måtte tenke litt nytt.
Siden vi har matombringing som kjøres ut ca 11.30 koker vi nå middag i to omganger, dette for å sikre kvaliteten på maten. Den første halvtimen av arbeidsdagen er heftig for å rekke frokost til 8.30, men det går.
Vi har servert litt variert denne uka suppe, grøt, omelett og karbonader.
Middagen sender vi opp ca 15.minutter før vi går av vakt 15.30, så det er viktig at vi kommunisere godt her for å sikre at det blir nok middag.Her har det nok vært litt høyt svinn, så vi har en jobb å gjøre for å få det ned.
Etter ei uke oppsummerer jeg slik : Dette har gått over all forventning. Arbeidsdagen er noe travlere, men det går seg til.»
Over: Lunsj ved sykehjemmet tirsdag 10.mars. Flotte skiver med omelett. Foto:Hilde Stensø
Tilbakemeldingene fra personell, pasienter og pårørende i sykehjem nesten en måned etter omleggingen er blandet. Noen pasienter synes de ikke rekker å bli sulten mellom måltidene. Pårørende er positive, og noen melder også om økt trivsel og ro.
Personalet opplever at seinvaktene er svært hektisk med et ekstra hovedmåltid fordi mange må ha mye hjelp til å spise.
Ordningen evalueres nå, og det er ikke aktuelt å gå tilbake til tidligere rutiner. Andre tiltak for å lykkes i fortsettelsen kan være endring av arbeidsplan og andre organisatoriske grep.
Måltidene er mer en mat, det er sosiale samlingspunkt for trivsel, livskvalitet, minner og tradisjoner.
Ved Smøla sykehjem er det nok ikke slik. Personalet har både kunnskap, interesse og engasjement. En arbeidsgruppe har utformet rammer for det gode måltidet i sykehjem, og alle ansatte har kommet med innspill.
Det som er utfordrende er altså å få tiden til å strekke til.
I mai blir det derfor satt av 2 hele dager til å samle ansatte til å finne gode løsninger for å lykkes med å skape gode rammer for måltidene også i framtiden.