Fagdag om hverdagsrehabilitering og pasientforløp

Fagdag

Helhetlig pasientforløp i hjemmet (HPH) og hverdagsrehabilitering (HDR)

Folkehelsekoordinator og fysioterapeut Lillian Langset har vært arrangementsansvarlig for fagdagen, møteleder på selve dagen- og har i tillegg skrevet blogginnlegget. Stor takk.

Formålet med denne dagen var å få en økt kunnskap, råd og erfaringer fra Surnadalen kommune og tilslutt idémyldring om hvordan vi kan arbeide sammen, for å komme i gang med HPH og HDR.

(Her er noen av de ansatte som deltok, hyggelig å se så mange!)

Helhetlig pasientforløp handler i korte trekk om:

– Den multisyke hjemmeboende

– Bruker minst 4 faste medisiner og har minst 2 diagnoser.

– Fokuset er rettet mot: hva er viktig for deg?

Dette kan være brukere som kommer fra sykehus, fra hjemmet og fra korttidsavdeling. Her arbeider man tverrfaglig og sikrer alle brukere lik oppfølgning. Et av tiltakene i helhetlig pasientforløp i hjemmet er hverdagsrehabilitering.

Hverdagsrehabilitering handler i korte trekk om:

– At bruker blir selvstendig og kan være lengst mulig i eget hjem.

– «Fra hjelp til selvhjelp»

– Bruker som får hverdagsrehabilitering er en bruker som har en eller flere tjenester fra før.

– Både ansatte og bruker må være motivert for en annen tilgang. Dette er handler om at man støtter og guider bruker i de funksjoner/oppgaver som er vanskelig eller utrygge for selve brukeren.

Lillian Langset ønsker velkommen

Fagdagen startet med lunsj på Rådhuset. Hele 32 ansatte fra helse og omsorg deltok! Ansatte fra korttidsavdeling, somatisk avdeling, skjermet avdeling, hjemmetjeneste, hjemmepleien, helsesenteret og kommunalsjef. Lillian startet med et innlegg om formål med dagen, bakgrunn for dagen, og generelt om hverdagsrehabilitering. Deretter fikk Kari Lie ordet, hvor hun informerte om helhetlig pasientforløp i hjemmet.

Vi fikk besøk av Surnadalen kommune, som allerede har gjort en flott arbeid innenfor området. Surnadalen kommune fikk også Omsorgsprisen 2017. To sykepleiere og en ergoterapeut fra Surnadalen, fortalte oss på Smøla om sine erfaringer, hvor det å prøve og feile var viktig, for å komme videre. Nå i dag har Surnadalen et rehabiliteringsteam som er plassert inn i hjemmetjenesten. De arbeider med hjemme- rehabilitering på et høyt tverrfaglig nivå og systematisk oppfølgning av alle brukere fra 18 år og oppover. Surnadalen understreket at nøkkelen til hjemme-rehabilitering er at alle ansatte er motivert for å kunne jobbe med «hendene på ryggen».

Vi drøftet tilslutt gruppevis om hvordan hverdagsrehabilitering kan bidra positivt for ansatte og brukere, og alle fikk mulighet til å si litt om sine tanker rundt temaene. Det er dannet en arbeidsgruppe som skal arbeide videre med implementering og koordinering av hverdagsrehabilitering.

God deltagelse, positive tilbakemeldinger, nydelige kaker og felles forståelse for HDR og HPH ble resultatet av denne fagdagen!  

Her er Surnadalen kommune i gang med sitt innlegg.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s