Lysere framtid for personer med hudlidelser på Smøla

Smøla revmatikerlag har samlet et betydelig beløp til innkjøp av behandlingsutstyr for hudpasienter på Smøla. Berit Johnsen, leder i revmatikerlaget- overrakte i dag den flotte gaven, og de to første pasientene var på plass for å starte behandling i egen kommune. 

Over, fra venstre: Tove Fugelsnes – sykepleier ved Smøla legesenter, Berit Johnsen- leder Smøla revmatikerlag, Anne Karin Jota og Hanne Wollan- begge hudpasienter, hudsykepleier Anne Kristine Eide- Helse Møre og Romsdal HF, Hudavdelingen Kristiansund sykehus og Karin Svenning, spesialhjelpepleier Smøla legesenter. I bakgrunnen står selve apparatet som nå i dag 8.november 2017 ble tatt i bruk for aller første gang. 

Hudavdelingen i Kristiansund har i samarbeid med Smøla legesenter utformet samarbeidsavtalen, og hudavdelingen har også det faglige ansvaret. De ønsker nå at flere kommuner gjør som Smøla, nemlig å tilby behandling der pasientene bor. 

Prosessen startet for ca 2 år siden, og det ligger mange timer med planlegging, dugnadsånd og innsatsvilje bak for å realisere dette nye behandlingstilbudet. 

 Merete Hofstad var ikke til stede da bilder ble tatt. Hun fremheves som en drivende kraft for å få etablert behandlingstilbudet i egen kommune. Kommunelege 1 Håvard Bjørkly har også vært en spesielt viktig pådriver sammen med øvrig fagmiljø, Hudavdelungen i Kristiansund og altså Smøla revmatikerlag som har skaffet nødvendige midler. 


Over: Anne Karin Jota (til venstre) er svært tilfreds over å nå slippe og bruke nesten en arbeidsdag hver gang noen få minutters behandling skal gjennomføres. Leder i Smøla revmatikerlag Berit Johnsen overleverte behandlingssola og en plakett med navnene på alle sponsorene. 

Hva er medisinsk lysbehandling? 

«Medisinsk lysbehandling brukes ved en rekke hudlidelser. Det er lidelsens art og alvorlighet som avgjør hvilken type ultraviolett (UV) lys som gis. Behandlingen virker betennelsesdempende, gir fortykkelse av overhuden og økt pigmentering.» Les mer om medisinsk lysbehandling.

Lysbehandling er et alternativ for personer med eksempelvis psoriasis. Lysbehandling vurderes av hudlege for personer som ikke kommer i mål med lokalbehandling eller har utbredte forandringer i huden.
Det er hudspesialist ved Hudavdelingen på sykehuset i Kristiansund som har det medisinske ansvaret – og som avgjør om behandlingen skal igangsettes og når den skal avsluttes. Det er også hudavdelingen som sørger for nødvendig opplæring til pasientene.  

Alle som lurer på om medisinsk lysbehandling kan  være aktuell behandling for sin hudlidelse må først henvises til spesialisthelsetjenesten av egen fastlege. 

Behandlingen er lagt opp etter samme prinsipp som hjemmebehandling. Men isteden for å ha sola stående i et hjem i en behandlingsperiode som strekker seg over flere uker, så får flere mulighet til å benytte tilbudet samtidig. 

Hver behandling varer fra noen sekunder til få minutter. Mange pasienter som fram til nå har måttet reise til Kristiansund for behandling har opplevd reisetiden som en betydelig merbelastning. Arbeidsfraværet har også for enkelte vært  stort, og noen har derfor valgt å avstå fra og ta i mot tilbudet. 

Helsefaglig personell ved Legesenteret på Smøla har fått opplæring, og sørger for tilrettelegging og oppfølging underveis i behandlingen. 

Over: Hele 18 bedrifter og organisasjoner har bidratt i tillegg til Smøla revmatikerlag. 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s