Fallforebygging ved Smøla sykehjem 

Forebygging av fall i helseinstitusjoner er et av innsatsområdene i det nasjonale Pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender«.  

Utdrag fra Pasientsikkerhetsprogrammet sin begrunning av hvorfor fallforebygging er viktig.

Smøla er sammen med fire andre kommuner nasjonal pilot som Pasient- og brukersikker kommune.  Arbeidet starter i sykehjem og med fallforebygging. I løpet av de neste månedene skal arbeidet utvides til hjemmetjenesten og til flere innsatsområder

Åpenhet om hva som skjer

Det er viktig at alle fall blir registrert for å få en oversikt over omfanget, hva som skjedde, hvordan og til hvilken tid på døgnet. Dette blir allerede utført i det kommunale kvalitetessystemet. 

I tillegg vil det nå henge en kalender i hver avdeling på sykehjemmet. Kalenderen er synlig for alle som er på besøk oppdateres daglig. Hvert fall markeres med et kryss og målet er selvsagt å redusere antall fall.  

Pasientsikkerhetskalender. En dag uten fall markeres med et grønt kryss. Kalendrene skal være synlig for alle.


Fallscreening

Fra og med 1. februar blir arbeidet utvidet til også å undersøke fallrisiko med et såkalt screeningsverktøy. Det betyr at pasientene på en enkel måte vurderes for risiko for fall.  Deretter iverksetter personalet tiltak for å forebygge fall. Dette arbeidet skal skje sammen med pasienten, pårørende og andre faggrupper. 

Måletavler

Smøla sykehjem har nå fått på plass 3 måletavler, en for hver avdeling og med egne tilpasninger. 

Måletavle ved en av avdelingene på Smøla sykehjem


Pasientsikkerhetsprogrammet skriver følgende om tavlemøter

«Flere helseforetak og kommuner har testet ut slike tavlemøter. På risikotavler settes pasientenes navn i første kolonne, og så ulike innsatsområder som fall, sår, urinveisinfeksjon og ernæring i de neste kolonnene. Helsepersonell har et kort møte hver dag hvor de gjennomgår de ulike områdene og vurderer risiko og tiltak.

Tavlene kan også brukes til å enkelt samle data fra de enkelte innsatsområder. Tavlemøter om forbedring brukes til å komme fram til, prioritere, teste og vurdere forbedringsideer. Ideene kan komme fra de ansatte selv, pasienter, brukere og pårørende.»
«Vi fikk mer oversikt og kontroll. Det satte en ramme for tverrfaglig samhandling hver dag», sier en sykehjemslege. Helsepersonell sier at tavlene også hjelper dem å bli mer obs på hvilke tegn og farer de skal se etter, og hvilke tiltak de skal gjøre. Flere opplevde at det ble klarere hvilket ansvar og hvilke oppgaver hver enkelt hadde.» Les mer om tavlemøter. 

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s