Folkehelsearbeid på Smøla

Av Lillian Langset, folkehelsekoordinator Smøla kommune

Folkehelse er definert som befolkningens helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i en befolkning. Sykdom og habilitering/rehabilitering faller utenfor folkehelsebegrepet.

Folkehelsearbeid er alt som medfører friskhet, forebygger sykdom og gir god helse i en befolkning.

Folkehelsekoordinator deltar i samfunnsplanlegging og arbeider med folkehelse på gruppe- og samfunnsnivå. Bidrar med teoretisk og praktisk kunnskap som er nyttig i en felles innsats for tjenestetilbud etter helsefremmende og forebyggende prinsipper.

16296027_10154121256082623_735428486_n

Over: Lillian Langset er fysioterapeut og Folkehelsekoordinator på Smøla.  Kontaktinformasjon på Smøla kommune sine sider.   Foto: Helseihavet.org

Etter en systematisk gjennomgang av kommune- og fylkesstatistikk og nasjonale rapporter, finner man områder i Smøla kommune hvor det trengs målrettet helsefremmende innsats. Da har jobben vært videre og samarbeid tett mellom sektorer og tjenester, og frivillige. Dette har munnet ut i 4 satsningsområder:

  1. Hverdagsrehabilitering: Forebyggendetjeneste for eldre over 65 år i eget hjem.
  2. Frisklivssentral: Forebyggende og helsefremmendetjeneste for personer mellom 18 og 65 år som har eller er i risiko for en livsstilssykdom.
  3. Stikk UT!: Helsefremmendetjeneste for alle i alle aldre, hvor natur og fysisk aktivitet er i fokus.
  4. Ungdomsklubb: Forebyggende og helsefremmendetjeneste for ungdom mellom 13 og 18 år. Fokus på samhold, ungdommen utvikler viktig egenskaper hos seg selv, og det er et inkluderende tiltak.

Hvert 4 år skal det utarbeides en folkehelserapport, som skal gi en oversikt over helsetilstand og påvirkningsfaktorer i kommunen. Folkehelsekoordinatoren har ansvar for å utarbeide og samle relevant statistikk til en systematisk rapport, som skal ligge tilgjengelig for alle på kommunens hjemmeside.

Se tidligere rapport: folkehelseoversikt-2015

 

 

Dette innlegget ble publisert i Folkehelse og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s