Smøla, pasient- og brukersikker kommune

Smøla kommune er valgt ut som en av 5 nasjonale piloter for å bli «Pasient – og brukersikker kommune».

«Konseptet «pasient- og brukersikker kommune» skal sikre systematisk og vedvarende arbeid med pasient- og brukersikkerhet på alle nivå i kommunal helse- og omsorgstjeneste, fra kommuneledelsen til de som jobber tett på pasienter og brukere hver dag.»    (kilde: http://www.pasientsikkerhetsprogrammet.no)

Tønsberg var første kommune ut med oppstart januar 2015, og i 2016 ble altså Smøla plukket ut sammen med kommunene Lier, Karmøy og Vestvågøy.

Pasientsikkerhetsprogrammet har bestemt at arbeidet skal starte i sykehjem, for deretter å bli spredd til andre aktuelle enheter.

Smøla sykehjem har 3 avdelinger, en korttids- , en skjermet og en somatisk avdeling. Alle avdelingene starter med samme innsatsområde, nemlig fallforebygging. Les mer om innsatsområdene på pasientsikkerhetsprogrammets hjemmesider.

Fall er den vanligste årsaken til at eldre skader seg i og utenfor helseinstitusjoner. Fall kan ha mange negative konsekvenser for eldre mennesker. Mellom 10 % og 20 % av fallene i sykehjem gir alvorlig skade. I tillegg til brudd og hodeskader kan problemer som varig uførhet, frykt for å falle igjen og tap av selvstendighet være følgetilstander. Programmet retter seg mot pasienter over 65 år og andre voksne med nevrologiske eller kognitive sykdomstilstander eller betydelige synshemninger ved sykehus og sykehjem. (Kilde: Pasientsikkerhetsprogrammet.no)

Arbeidet som allerede har startet opp består av å vurdere risiko for fall, iverksette tiltak og å evaluere om tiltakene virker.

mote-med-pasientskkerhetsprogrammet

Over: Fra Solrun Elvik, seniorrådgiver i det nasjonale pasientsikkerhetsprogrammet «I trygge hender»- og med spesiell oppfølging av pasientsikkerhet i kommunehelsetjenesten. her sammen med forbedringsteamet ved Smøla sykehjem som er representert med personell fra hver avdeling. Synøve Jota Gulla (somatisk avdeling), Heidi Berland (avdelingsleder sykehjem), Inger Kjønhaug og Marthe Kleppe (begge skjermet avdeling) og Oddny Jenssen fra korttidsavdelingen.

Dette innlegget ble publisert i Pasientsikkerhet og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Smøla, pasient- og brukersikker kommune

  1. Kristine sier:

    Flott initiativ!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s